1920’li yıllarda ‘’Huneke ‘’isimli tıp doktoru iki kardeşin eskiden uygulanan ama unutulmaya başlanan bir metodu bir hastalarında tekrar kullanmak istemeleri ve iyi sonuç alınca da bunu geliştirmeleri ile tekrar gündeme gelmiştir.
‘’Nöralterapi’’ deyimi, iyileşme elde etmek için vegetatif sinir sistemi üzerine etki etmek veya uyarmak anlamında kullanılmaktadır ve etki mekanizması da bu sistem üzerinden açıklanmaktadır.
Vegetatif (Otonom ) sinir sistemi vücudumuzda çok geniş bir elektriksel ağ yapısı (network ) içindedir.Bu sistem birbirinden farklı ancak birbiri ile uyumlu çalışan sempatik ve parasempatik sistem adı verilen iki farklı bölümden oluşur.
Prof. Dr. Pischinger bunu ‘’hücre- çevrel sistem ‘’ ( Cell enviorement system ) olarak adlandırmıştır. Otonomik sinir sistemi ve kan damarlarının uç uzantıları her hücrenin çevresindeki sıvının içinde sonlanır. Burada metabolizma ve yaşam ile ilgili çok önemli biyokimyasal ve biyofiziksel işlemler oluşur. Buradaki denge sağlık demektir, bu dengenin bozulması ise hastalık demektir.
Prof. Dr. Ricker’ e göre mekanik, termal, elektromagnetik, kimyasal, fiziksel, toksik, mikrobik…. tüm bilinen uyaranlar afferent sempatik nöronların frekans ve amplitüdlerinde değişiklik yapar.
Uzun süreli araştırmalar sonucunda sağlıklı hücrelerin hastalıklı hale dönmesine sebep olan zararlı uyaranın etkisinin hücre yada hücre duvarına değil sempatik sinir lifleri üzerine olduğu gösterilmiştir.
Avrupa’da ağrı tedavi merkezlerinde çok sık kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca vücutta biriken toksinlerin atılmasında çok önemli rol oynar. Detoks programlarında mutlaka uygulanmalıdır.
Kaynak www.akupunktur.gen.tr
TÜRKİYE’DE NÖRALTERAPİ
2004 Yılında ülkemizde Bilimsel Nöralterapi ve Regülasyon Derneği (BNR) kurulmuştur. Bu dernek, Uluslararası Huneke’ye göre Nöralterapi derneğinin (IGNH) kabul ettiği eğitimler vermekte ve Türk hekimlerini bu konuda eğitmektedir.
Nöralterapi Prof.Dr.Hüseyin NAZLIKUL’un öncülüğünde IGNH eğitim müfredatına ve sistematiğine uygun olarak Türk hekimlerine açılmıştır,bu kapsamda Nöralterapi eğitimleri verilmiştir. Daha sonra bu eğitimlere Bilimsel Nöralterapi ve Regülasyon Derneği kapsamında diploma verilerek Nöralterapi eğitimi alan hekimler bu konuda yetkilendirilmiş ve sertifikalandırılmıştır.
Prof.Dr.Nazlıkul hem Türkiyedeki Nöralterapi derneğinin hem de IGNH’ın eğitim görevlisi olarak 1996 yılından bu yana IGNH bünyesinde eğitmen eğitmenliği görevini yürüten 4 bilim adamından biridir. Türkiyedeki Bilimsel Nöralterapi ve Regülasyon Derneğinin başkanıdır. 2008 Mayıs ayında Nöralterapi çalışmalarından dolayı Hunuke madalyasına layık görülmüştür.